Przejdź do treści
Przejdź do treści

Jadłospis

Jadłospis

Produkty zawierające alergeny oznaczono (w nawiasie).

Alergeny występujące w posiłkach przygotowywanych dla dzieci w przedszkolu

  1. Zboża zawierające gluten : pszenica, żyto, jęczmień, orkisz
  2. Mleko i produkty mleczne zawierające laktozę
  3. Jajka
  4. Ryby
  5. Seler
  6. Gorczyca
  7. Nasiona sezamu
  8. Orzechy
  9. Soja

10.Dwutlenek siarki i siarczany wytwórców

Do przygotowania posiłków używamy następujących przypraw: pieprzu ziołowego, majeranku, kminku, papryki słodkiej , bazylii, oregano, ziół prowansalskich, ziela angielskiego, liści laurowych, soli o obniżonej zawartości sodu.

Zgodnie z informacją od producenta mogą zawierać śladowe ilości ; glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy .

Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru. Herbata nie jest słodzona . Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia. Natka pietruszki i koperek podawane są na życzenie dzieci. Dżemy, biszkopty i inne ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

Poniedziałek 28.04. 2025

Śniadanie

Płatki jęczmienne15g na  mleku 180ml (mleko)

Kanapka z chleba razowego 40g z masłem 5g kiełbasa krakowska podsuszana 20g sałata 10g pomidor 15g, winogrona 20g

(mleko gluten)

Herbata malinowa 100ml
Obiad

Krem z groszku zielonego z grzankami na wywarze warzywnym ze śmietaną 200ml (mleko seler )

Naleśniki z serem 130g polane jogurtem 30ml (gluten mleko), surówka z marchewki jabłka 80g melon 40g

Lemoniada 130ml
Podwieczorek

Chleb baltonowski 30g z masłem 5g łosoś wędzony 20g ser żółty gouda 10g (gluten mleko ryba) papryka 10g , ogórek kiszony 15g

herbata z cytryna 100ml

 

Wtorek 29.04. 2025

Śniadanie

Bułka kukurydziana 40g z masłem 5g serek naturalny 30g (gluten mleko), rzodkiewka 10g banan 40g

Kakao na mleku 150ml (mleko)
Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym ze śmietaną 200ml (seler mleko)

Polędwiczki wieprzowe 90g w sosie własnym (gluten), ziemniaki 150g, surówka z kapusty pekińskiej 80g kiwi

Kompot 130ml
Podwieczorek

Koktajl owocowy 130ml

Bułka maślana 40g z masłem 5g (gluten mleko)

marchewka do gryzienia 20g

Środa 30.04. 2025

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku 180ml (gluten mleko)

Stół szwedzki – kanapka z chleba z chleba orkiszowego 40g z masłem 5g, ser żółty królewski 10g schab pieczony 10g kabanosy paluszki serowe(gluten mleko)  rzodkiewka papryka 10g winogrona 20g

Herbata wieloowocowa 100ml
Obiad

Zupa zacierkowa na wywarze  mięsno warzywnym  200ml (seler)

Paluszki rybne 90g (gluten jajka ryba), ziemniaki 150g, sałatka wiosenna z sosem winegret 80g melon 40g

Woda z miętą 130ml
Podwieczorek

Kasza kuskus z musem owocowym 130ml

jogurt 100ml

(gluten mleko)

Czwartek 1.05. 2025

Święto Pracy – dzień wolny

 

Piątek 2.05. 2025

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku 180ml (gluten mleko)

Chleb razowy 40 masło 5g szynka babuni 20g (gluten mleko) sałata  pomidor jabłko 40g

Herbata owocowa 130ml
Obiad

Zupa soczewicowa  na wywarze warzywnym (seler)

Makaron 100g z musem truskawkowo śmietanowym 60ml, ser biały 50g (gluten mleko)marchewka do gryzienia 20g

Kompot 130ml
Podwieczorek

Chleb baltonowski 30g z masłem 5g kiełbasa krakowska podsuszana 20g papryka 10g

Herbata z cytryną 100ml 

Jadłospis 6.05. – 10.05. 2025 r.