Przejdź do treści

Karnawałowe bałwanki

Karnawał to czas zabawy oraz sprawiania sobie małych przyjemności. Wspólnie przygotowaliśmy pyszne owocowe bałwanki: obraliśmy i pokroiliśmy banany, nadzialiśmy je na patyczki, zrobiliśmy czapkę z winogron, oczy i guziki z rodzynek. Następnie przygotowaliśmy zimowe tło: kruche bezcukrowe wafelki posmarowaliśmy jogurtem naturalnym imitującym śnieg. Wszystko wyglądało tak pysznie, że nie zdążyliśmy zdjąć fartuchów- musieliśmy natychmiast spróbować naszych bałwanków!

Działania kulinarne to nie tylko sposób na miłe i pyszne spędzenie czasu z dziećmi, to także kształtowanie i doskonalenie wielu umiejętności. Ćwiczymy:

– koordynację ruchową, pracę stawu łokciowego (obieranie, krojenie),

– pracę nadgarstka (smarowanie jogurtem),

– precyzyjne ruchy palców (nabijanie na patyczki, kładzenie rodzynek),

– umiejętności matematyczne (przeliczanie elementów, porównywanie wielkości, grubości).

Ćwiczenia rąk pozwolą nam wypracować gotowość do nauki pisania.

Zachęcamy do wspólnego gotowania 🙂

Skip to content