Słodycze to produkty, których zazwyczaj powinniśmy unikać w codziennym odżywianiu. Przyczyniają się do rozwoju niektórych chorób oraz nadmiernie uzależniają. Ale nie musimy całkiem rezygnować ze słodkiego. Istnieją tzw. zdrowe słodkości, które są o wiele bardziej odżywcze i pożywne. Przedstawiamy sprawdzony przepis na batoniki zbożowe, które nie tylko świetnie smakują, ale też są pozywne i wartościowe.
Batoniki zbożowe – zdrowe słodycze
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 20 szt.
Składniki:
1 ½ szklanki płatków owsianych górskich
1 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka bakali np. suszonej żurawiny, moreli pokrojonych na małe kawałki
2 szklanki różnych orzechów, migdałów pokrojonych na małe kawałki
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
½ łyżeczki masła do posmarowania papieru do pieczenia
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C
- W dużej misce połącz płatki, orzechy, bakalie – dobrze wymieszaj
- Dodaj mleko skondensowane i ponownie dobrze wymieszaj
- Przygotuj papier do pieczenia, powinien być większy niż forma do pieczenia tak, by można było łatwo wyjąć batoniki. Wysmaruj papier do pieczenia masłem.
- Przełóż masę do formy, dokładnie rozprowadź i mocno wciśnij. Im lepiej wciśniesz masę, tym bardziej zwarte będą batoniki po upieczeniu.
- Piecz ok. 25-30 minut. Na wierzchu będą lekko brązowe.
- Wyjmij z piekarnika i odczekaj 5 minut. Następnie wyjmij upieczona masę „za uszy” z papieru do pieczenia. Pokrój na małe kawałki.
Komentarz
Dla alergików: mleko krowie zastąp mlekiem skondensowanym sojowym (domowej roboty), zrezygnuj z tych orzechów, które uczulają.
SMACZNEGO!