Przejdź do treści

Czy słodycze mogą być zdrowe?

  • przez

Słodycze to produkty, których zazwyczaj powinniśmy unikać w codziennym odżywianiu. Przyczyniają się do rozwoju niektórych chorób oraz nadmiernie uzależniają. Ale nie musimy całkiem rezygnować ze słodkiego. Istnieją tzw. zdrowe słodkości, które są o wiele bardziej odżywcze i pożywne. Przedstawiamy sprawdzony przepis na batoniki zbożowe, które nie tylko świetnie smakują, ale też są pozywne i wartościowe.

Batoniki zbożowe – zdrowe słodycze

Czas przygotowania: 40 min

Ilość porcji: 20 szt.

Składniki:

1 ½ szklanki płatków owsianych górskich

1 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 szklanka bakali np. suszonej żurawiny, moreli pokrojonych na małe kawałki

2 szklanki różnych orzechów, migdałów pokrojonych na małe kawałki

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

1 puszka skondensowanego mleka słodzonego

½ łyżeczki masła do posmarowania papieru do pieczenia

papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C
  2. W dużej misce połącz płatki, orzechy, bakalie – dobrze wymieszaj
  3. Dodaj mleko skondensowane i ponownie dobrze wymieszaj
  4. Przygotuj papier do pieczenia, powinien być większy niż forma do pieczenia tak, by można było łatwo wyjąć batoniki. Wysmaruj papier do pieczenia masłem.
  5. Przełóż masę do formy, dokładnie rozprowadź i mocno wciśnij. Im lepiej wciśniesz masę, tym bardziej zwarte będą batoniki po upieczeniu.
  6. Piecz ok. 25-30 minut. Na wierzchu będą lekko brązowe.
  7. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 5 minut. Następnie wyjmij upieczona masę „za uszy” z papieru do pieczenia. Pokrój na małe kawałki.

Komentarz

Dla alergików: mleko krowie zastąp mlekiem skondensowanym sojowym (domowej roboty), zrezygnuj z tych orzechów, które uczulają.

SMACZNEGO!

Skip to content