We wtorek poznaliśmy nowy zawód – piekarz. Wiemy co robi, gdzie pracuje. Spróbowaliśmy przez chwilę stać się piekarzami i upiekliśmy chleb – prosty i jak się okazało smaczny. Może spróbujemy upiec upiec podobny w domu?
Oto sprawdzony przepis:
Składniki (keksówka 30 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 310 ml letniej wody
- szczypta cukru
- opcjonalnie można dodać do ciasta ziarna (ok. 2-3 łyżki) np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, otręby
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, oraz wodę z drożdżami. Wszystkie składniki mieszamy chwilę drewnianą łyżką tak, aby dobrze się ze sobą połączyły. Misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 50 minut. Po tym czasie wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej wcześniej odrobiną masła i posypanej np. płatkami owsianymi (można użyć papieru do pieczenia). Ciasto wygładzamy zwilżoną w wodzie dłonią i posypujemy ulubionymi ziarnami. W keksówce ciasto powinno odpocząć ok. 15 minut, w tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, funkcja góra-dół. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut (do mocnego zarumienienia). Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.