Karnawał to czas zabawy oraz sprawiania sobie małych przyjemności. Wspólnie przygotowaliśmy pyszne owocowe bałwanki: obraliśmy i pokroiliśmy banany, nadzialiśmy je na patyczki, zrobiliśmy czapkę z winogron, oczy i guziki z rodzynek. Następnie przygotowaliśmy zimowe tło: kruche bezcukrowe wafelki posmarowaliśmy jogurtem naturalnym imitującym śnieg. Wszystko wyglądało tak pysznie, że nie zdążyliśmy zdjąć fartuchów- musieliśmy natychmiast spróbować naszych bałwanków!
Działania kulinarne to nie tylko sposób na miłe i pyszne spędzenie czasu z dziećmi, to także kształtowanie i doskonalenie wielu umiejętności. Ćwiczymy:
– koordynację ruchową, pracę stawu łokciowego (obieranie, krojenie),
– pracę nadgarstka (smarowanie jogurtem),
– precyzyjne ruchy palców (nabijanie na patyczki, kładzenie rodzynek),
– umiejętności matematyczne (przeliczanie elementów, porównywanie wielkości, grubości).
Ćwiczenia rąk pozwolą nam wypracować gotowość do nauki pisania.
Zachęcamy do wspólnego gotowania 🙂