Pieczone ciasto śliwkowe to prawdziwa klasyka jesiennego wypieku. Śliwki, soczyste i słodkie, idealnie komponują się z delikatnym ciastem, tworząc deser o niezwykłym smaku i aromacie. Proces przygotowania takiego ciasta jest prosty, ale efekt może zachwycić każdego!
Pieczenie ciasta było dla nas świetna zabawą. Najpierw, w starym zeszycie z przepisami, znaleźliśmy ten właściwy, czyli przepis na ciasto ze śliwkami. Później przygotowaliśmy wszystkie potrzebne produkty (wąchanie, dotykanie, nazywanie itp.). Założyliśmy fartuchy, umyliśmy ręce i ruszyliśmy do kuchni. Tam wyciągnęliśmy ciężki sprzęt – miski, sitka, mikser, blachy – i do dzieła. Mieszanie, rozbijanie, przesiewanie, układanie śliwek – super zabawa. W końcu przyszedł czas, by poprosić ciocie kucharki, żeby wstawiły blaszkę do pieca. Po 50 minutach pachniało w całym przedszkolu, a ciasto opuściło piekarnik.
A później było już tylko bosko – ciasto było przepyszne i zajadaliśmy je ze smakiem.