Jak mądrze dokarmiać ptaki zimą, aby im nie szkodzić?
Ważne, żeby przestrzegać kilku podstawowych zasad:
- Ptaki dokarmiamy tylko podczas mrozów i/lub śniegu, regularnie i aż do nastania odwilży.
- Jeśli zaczniemy – nie przestawajmy.
- Pokarm wykładamy w czystym miejscu – niezjedzone, zalegające resztki gniją, są siedliskiem bakterii i groźnych dla ptaków chorób.
- Podajemy naturalny i świeży pokarm, np. łuskane ziarna słonecznika – chleb oraz resztki z naszego stołu (słone, doprawiane dania) mogą im poważnie zaszkodzić.
- Wystawiamy także świeżą wodę.
- Jeżeli nie możemy stosować powyższych zasad, to lepiej nie dokarmiajmy wcale!
PTASIA STOŁÓWKA
Karma musi być czysta, sucha oraz w małych ilościach, aby nie zalegała, nie psuła się i nie zamarzała.
- Dzwońce, szczygły, wróble, trznadle, mazurki… menu dla ziarnojadów:
- mieszanka różnych nasion: łuskanego słonecznika, lnu, dyni, konopi, maku, proso, owies, nasiona ogórka, rozgniecione orzechy włoskie, owoce róży.
- Sikory, kowaliki, dzięcioły… menu dla owadożernych:
- tłuszcze, np. kawałek słoniny przymocowany do karmnika lub gałęzi – tylko w mroźną pogodę (powyżej 0°C szybko się psuje), na 3-4 tygodnie (po tym okresie jełczeje i staje się szkodliwa), nie może być słona;
- mieszanki tłuszczu i nasion oleistych: łuskanego słonecznika, rzepaku, konopi, zmiażdżonego orzecha włoskiego lub laskowego.
- Kos, drozdy, kwiczoły… menu dla miękkojadów:
- różne owoce i jagody: jabłka całe lub ogryzki, gruszki, owoce jarzębiny, czarnego bzu, owoce dzikiej róży, rodzynki – tylko do temperatury -5°C;
- można także podać ugotowane w nieosolonej wodzie warzywa, ryż i kasze;
- Gołębie, kawki, gawrony…:
- grube kasze, pszenica.
- Łabędzie, kaczki…:
- ziarna zbóż, np. pszenica, mielona kukurydza;
- surowe lub gotowane, drobno pokrojone warzywa, a także poślad, otręby i płatki zbożowe;
- nigdy nie wrzucamy pokarmu do wody.
Ptaki – plakat