Przejdź do treści

Eksperyment z czerwoną kapustą

Na początku nauczyciel wyjaśnił dzieciom, że wywar z czerwonej kapusty może zmieniać kolor pod wpływem różnych substancji, takich jak ocet, cytryna, proszek do pieczenia i mydło. Dzieci dowiedziały się, że czerwona kapusta zawiera naturalny wskaźnik pH, który reaguje na kwasy i zasady, zmieniając swoją barwę.

Następnie dzieci zostały zachęcone do przewidywania, co się stanie, gdy do wywaru z czerwonej kapusty dodamy:

    • Ocet
    • Sok z cytryny
    • Proszek do pieczenia
    • Mydło w płynie

Dzieci dzieliły się swoimi pomysłami. Niektóre przewidywały, że sok zmieni kolor na zielony, inne uważały, że kolor stanie się jaśniejszy, a jeszcze inne miały pomysł, że nic się nie zmieni. Część hipotez dzieci idealnie pasowała do wyników, które uzyskaliśmy później w eksperymencie.

Każda substancja była dodawana kolejno do wywaru z czerwonej kapusty, a dzieci obserwowały zmieniające się kolory:

Po przeprowadzeniu eksperymentu nauczyciel podsumował, że różne substancje zmieniają kolor wywaru z czerwonej kapusty w zależności od tego, czy są kwasami, czy zasadami. Dzieci mogły porównać swoje przewidywania z wynikami, zauważając, że niektóre z ich pomysłów doskonale pasowały do tego, co zaobserwowały podczas doświadczenia.

Skip to content