Przejdź do treści

Tarta na cieście francuskim ze szparagami

  • przez

W piątek dzieci z grupy Promyczki zapoznały się z kuchnią francuską. Dowiedziały się co mali Francuzi jedzą na śniadanie, jakie są przysmaki kuchni francuskiej. Zrobiły też tartę na cieście francuskim ze szparagami, która po upieczeniu zniknęła w okamgnieniu.  Niektórzy jedli szparagi po raz pierwszy i … „nawet mi smakowały” 🙂

Polecamy zapiekankę!

P.S. a jako ciekawostkę dzieci jadły gotowane rzodkiewki. Były naprawdę smaczne i zupełnie inne w smaku niż świeże.

Tarta na cieście francuskim ze szparagami (przepis z kampanii „Wiem co jem”)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g zielonych szparagów
  • 200 g ricotty lub innego serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g sera żółtego np. parmezan, grana padano
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • czosnek świeży lub suszony
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz

Foremkę do tarty wyłożyć schłodzonym ciastem francuskim, przyciąć nadmiar ciasta na brzegach. Do wnętrza foremki włożyć papier do pieczenia, wysypać obciążeniem, np. grochem i piec przez ok. 15 minut w temp. 200 C. Szparagi umyć, osuszyć, usunąć twarde końcówki. 1/3 szparagów odstawić na bok do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki. Do miski przełożyć ricottę, dodać mleko, jajko, starty ser i posiekane zioła. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na podpieczone ciasto ułożyć kawałki szparagów, na to wylać masę z ricotty, delikatnie wyrównując wierzch. Na nim ułożyć pozostałe szparagi i posypać gałązkami świeżego tymianku. Brzegi ciasta delikatnie zawinąć na wierzch, tworząc dekoracyjną falbankę. Tartę piec przez ok. 35-45 minut do uzyskania złotego koloru.

Skip to content