Przejdź do treści

Dokarmiamy ptaki

  • przez

Zimno, mroźno, śnieżno – czas zacząć dokarmianie naszych skrzydlatych przyjaciół. Zosia G. przyniosła ziarna słonecznika, które bardzo zasmakowały wronom i gawronowi.

Pamiętajmy o ptakach!

Jak mądrze dokarmiać ptaki zimą, aby im nie szkodzić?

Ważne, żeby przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • Ptaki dokarmiamy tylko podczas mrozów i/lub śniegu, regularnie i aż do nastania odwilży.
  • Jeśli zaczniemy – nie przestawajmy.
  • Pokarm wykładamy w czystym miejscu – niezjedzone, zalegające resztki gniją, są siedliskiem bakterii i groźnych dla ptaków chorób.
  • Podajemy naturalny i świeży pokarm, np. łuskane ziarna słonecznika – chleb oraz resztki z naszego stołu (słone, doprawiane dania) mogą im poważnie zaszkodzić.
  • Wystawiamy także świeżą wodę.
  • Jeżeli nie możemy stosować powyższych zasad, to lepiej nie dokarmiajmy wcale!

PTASIA STOŁÓWKA

Karma musi być czysta, sucha oraz w małych ilościach, aby nie zalegała, nie psuła się i nie zamarzała.

  • Dzwońce, szczygły, wróble, trznadle, mazurki… menu dla ziarnojadów:
  • mieszanka różnych nasion: łuskanego słonecznika, lnu, dyni, konopi, maku, proso, owies, nasiona ogórka, rozgniecione orzechy włoskie, owoce róży.
  • Sikory, kowaliki, dzięcioły… menu dla owadożernych:
  • tłuszcze, np. kawałek słoniny przymocowany do karmnika lub gałęzi – tylko w mroźną pogodę (powyżej 0°C szybko się psuje), na 3-4 tygodnie (po tym okresie jełczeje i staje się szkodliwa), nie może być słona;
  • mieszanki tłuszczu i nasion oleistych: łuskanego słonecznika, rzepaku, konopi, zmiażdżonego orzecha włoskiego lub laskowego.
  • Kos, drozdy, kwiczoły… menu dla miękkojadów:
  • różne owoce i jagody: jabłka całe lub ogryzki, gruszki, owoce jarzębiny, czarnego bzu, owoce dzikiej róży, rodzynki – tylko do temperatury -5°C;
  • można także podać ugotowane w nieosolonej wodzie warzywa, ryż i kasze;
  • Gołębie, kawki, gawrony…:
  • grube kasze, pszenica.
  • Łabędzie, kaczki…:
  • ziarna zbóż, np. pszenica, mielona kukurydza;
  • surowe lub gotowane, drobno pokrojone warzywa, a także poślad, otręby i płatki zbożowe;
  • nigdy nie wrzucamy pokarmu do wody.
Skip to content