Po czterech bardzo intensywnych kulinarnie dniach wróciliśmy do Polski. Stwierdziliśmy, że „wszędzie smacznie, ale w domu najsmaczniej” – zwłaszcza, gdy posiłki gotują najbliżsi albo … panie w przedszkolu 🙂 Na deser przygotowaliśmy serniczek – pyszny i prosty.
Obiecane przepisy z poszczególnych wojaży znajdują się pod zdjęciami.
Puri – gruziński chlebek
Składniki:
•1 kg mąki tortowej;
•25 g drożdży;
•2 szklanki wody;
• łyżeczka cukru;
• sól;
Rozpuścić drożdże z cukrem w letniej wodzie. Zagnieść ze składników ciasto, pozostawić przykryte pod ściereczką na jedną, dwie godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z jednej uformować podłużną bułkę del ikatnie nagniatając ją w środku tak, aby środek był płaski a brzegi uwypuklone.
Przełożyć na posypaną mąką blaszkę. Piec w 250 stopni przez 7 minut. Tak postępować z pozostałymi kawałkami ciasta.
Besan Ka Chilla – placuszki indyjskie
Przepis na 5 porcji:
• 1 szklanka mąki z ciecierzycy
• 2/3 szklanki wody
• 1/2 czerwonej cebuli
• 1/2 pomidora
• 0,5 – 1 zielona papryczka chili, posiekana (można zrezygnować, jest bardzo ostra)
• 1 łyżeczka chilli w proszku (lub mniej)
• 1 łyżeczka soli
• 4 łyżki posiekanej kolendry
Przesiej mąkę z ciecierzycy przez sitko, aby uniknąć grudek. Cebulę, pomidora i papryczkę posiekaj. Dodaj resztę składników, oprócz
wody i oleju i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj wodę do masy i wymieszaj, aby uzyskać luźne ciasto.
Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu.
Wlej 1/3 szklanki masy na patelnię i za pomocą tylnej strony łyżki rozprowadź, aby uzyskać kolisty kształt. Smaż, aż wierzch będzie wyglądał na ugotowany, a następnie odwróć.
Podawaj na ciepło np. z dodatkiem ketchupu lub z sosem jogurtowym raita.
Przepisy pochodzą z warsztatów kulinarnych „Wiem, co jem” – projektu m.st. Warszawy.
Ekspresowy sernik z 3 składników
Przepis na niedużą torownicę
Składniki:
- 4-5 szt. serków homogenizowanych
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- opcjonalnie aromat cytrynowy