Przejdź do treści

Dyniowo – ziemniaczane kluski śląskie

  • przez

Dynia panowała w naszym „Sielskim Zaułku”, a teraz panuje na naszych stołach. Panie w kuchni przyrządzają dzieciom pyszną zupę dyniową. Natomiast dzieci z gr. „Promyczki” postanowiły zrobić kluski śląskie. Oto ich relacja:

„Jeśli kiedyś ktoś zapyta nas jak nazywają się kluski z dziurką, my bez chwili zastanowienia odpowiemy: „To kluski śląskie!” Ot, taka kluska, która lubi w gorącej wodzie się pluskać. A kiedy już to skończy, to wtedy hop – ładuje się do naszego brzuszka. I jest pyszna, przepyszna, w ustach się rozpływa. Na pewno poczuliście już jej smak i nabraliście ochotę na zwykłe-niezwykłe kluski śląskie, bo pomarańczowe. My wiemy jak je zrobić, a wszystko zaczyna się od ziemniaka (kartofla, pyry – jak kto woli). Ziemniaki starannie obieramy, gotujemy (ciocie w kuchni robią to najlepiej – sprawdziliśmy) i czekamy, aż ostygną. Potrzebujemy też pięknej dyni (takie rosną tylko w naszym przedszkolnym ogrodzie), którą należy upiec w piekarniku – pragniemy dodać, że to zadanie mistrzowsko wykonują również nasze ciocie kucharki. Gdy dynia wystygnie, należy ją rozgnieść i przetrzeć przez sito. Teraz potrzebujemy już tylko wielkiego garnka, tłuczka do ziemniaków, trochę mąki ziemniaczanej i do dzieła! Tłuczemy, mieszamy, znów tłuczemy i mieszamy ziemniaki z dynią, aż jest, mamy to- pomarańczowa masa. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i pięknie uśmiechamy się do cioci, która dokładnie wymiesza składniki. I teraz – musicie uwierzyć nam na słowo – zaczyna się super zabawa…robimy kluski z dziurką. Zrobiliśmy tyleeee klusek, że obdzieliliśmy nimi pół przedszkola, znikały z talerza ze smakiem (pragniemy dodać, że gotowaniem klusek zajęły się również ciocie kucharki).

Wiecie, Kochani, gotowanie jest mega!”

Polecamy

smart

Skip to content